Hur du gör din byggnadsvård, renovering eller utbyggnad billigare

Dags att fräscha upp hemmet? Oavsett om du ska bygga ut eller renovera finns det alltid mycket att göra inför själva byggnadsvården. Det kostar alltid mycket pengar att renovera en bostad, oavsett om du ska göra något mindre eller större. För att spara in pengar på dina renoveringar och byggnadsprojekt har vi flera tips som kan vara bra att kolla igenom.

Billigare byggnadsvård

Om du inte är utbildad och erfaren snickare, VVS-montör och elektriker, kan det bli svårt att fixa hela byggnadsvården, reparationerna eller renoveringen på egen hand. Du behöver förmodligen anlita ett byggföretag eller enskilda hantverkare. Även om många byggfirmor tar liknande priser kan det ändå skilja sig en hel del. Vanligtvis tar företagen betalt i timmen och om det då handlar om ett stort byggnadsprojekt kan även några kronor göra stor skillnad på totalpriset. Med andra ord – jämför företag och priser. Det lönar sig att lägga tid på att jämföra företag, begära offerter och förhandla innan du anlitar företaget som ska hjälpa till med byggnadsvården.

Gör vissa delar av renoveringar själv

Du behöver inte vara snickare eller överdrivet händig för att klara av att utföra vissa moment av renoveringen på egen hand. Genom att göra allt som du klarar av slipper hantverkare och företag du anlitar utföra sådant som du kunde gjort. Om du exempelvis anlitar ett företag för att måla husfasaden kan det vara värt att själv gå över hela fasaden med din högtryckstvätt (om du har en sådan). Då sparar det anlitade företag massvis av tid på att slippa detta tidskrävande förarbete och kan istället göra det du betalar dem för – att måla om.

Samma sak gäller för renoveringar inomhus. Ska du utföra reparationer eller renoveringar av badrummet? Ja se då till att först ta bort alla inredning i badrummet innan snickaren kommer. Ju mer du fixar själv, desto mindre pengar behöver lägga på företaget du anlitar. Du vill ju anlita företag för att de ska hjälpa till med sådant du själv inte behärskar. Men det är onödigt att betala hög timlön för något du enkelt själv skulle kunnat gjort.

Svårt att finansiera renoveringen?

Oavsett hur liten renovering eller reparation du ska utföra hemma, kommer det kosta pengar. Även om du sparat ihop en del kan det vara svårt att finansiera hela byggnadsvården eller renoveringen. Det finns dock bra lån att ta om du behöver en hjälpande hand. Något av det viktigaste du bör leta efter för att hitta bra lån, är medlemslån från en pålitlig bank. Hos LSB kan du exempelvis få räntereducering för ditt lån om du är medlem i en av följande organisationer; Villaägarna, Hyresgästföreningen eller M Sverige. När du ska ta ett lån för att finansiera byggnadsvård eller exempelvis en utbyggnad, är det viktigt att alltid jämföra bankernas lånevillkor. Räntan är det mest avgörande för hur dyrt eller billigt lånet kommer bli. Om du tar ett medlemslån har du stora chanser att pressa ner räntan till ett minimum och därmed få betydligt lägre månadsavgifter.

Om du redan har ett bolån för huset kan du ofta prata med banken för att öka lånet. Med extrapengarna kan du finansiera ditt renoveringsprojekt med ett billigare lån. Bolånet har lägre ränta än ett privatlån.

En investering

Byggnadsvård, renoveringar och reparationer är sådant som gör ditt hus eller din lägenhet mer värdefullt. Om du exempelvis bygger en stor altan till huset ökar även husets värde. Detta är viktiga saker att tänka på när du förhandlar med banken om ett förhöjt bolån. En utbyggnad gör också bostadens värde större. Med andra ord behöver du inte bekymra dig allt för mycket för lånet, så länge det finansierar just en renovering eller en utbyggnad. Visst, du behöver betala av lånet inom den närmsta framtiden. Men värdet har du alltid i bostaden, i nybyggnationen eller i renoveringen.

Så gör du en renovering billigare

Förutom våra tips om att jämföra hantverkare och lån finns det andra sätt för hur du gör din byggnadsvård, renovering eller utbyggnad billigare. I regel bör du följa följande punkter:

  1. Gör en budget. Räkna på priset för hela renoveringen, varje moment och så vidare.
  2. Rita upp en plan. Vad är det första du ska göra, när ska materialet köpas in och vilket rum du ska börja renovera. Ju tydligare plan, desto mindre risk att det uppkommer dolda kostnader.
  3. Jämför hantverkare för att hitta det billigaste priset.
  4. Är dyrast alltid bäst? Ska du köpa en ny kommod? Är i så fall kommoden för 30 000 kronor så otroligt mycket bättre än alternativet för 5 000 kronor? Våga fråga och jaga recensioner!
  5. Förnya istället för att köpa nytt. Om du ska renovera hemma och bygger ut kanske du är lockad över att köpa nya fönster? Men försök alltid att förnya innan du köper nytt. Kanske har du ett par gamla fönster som går att renovera och återanvända?

Lycka till med byggnadsvård, renovering och reparationer!

Lämna en kommentar